Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Bouw en Vastgoed / De kosten bij de verkoop van een huis

De kosten bij de verkoop van een huis

Sharing is caring

Kosten

Wanneer men een woning wil verkopen, zijn er altijd kosten mee gemoeid. Denk hierbij aan:

• De kosten voor het aanvragen van een energielabel.
Dit is verplicht en dient om aan te tonen hoe energiezuinig je huis is. Dit is sinds 2015 verplicht. Doe je dat niet, dan kun je rekenen op een boete van € 405.

• Kosten voor het op en top maken van je huis voor de verkoop. Misschien is er achterstallig onderhoud. Verder zal het huis schoon en opgeruimd moeten zijn, zodat het een goede indruk geeft aan potentiële kopers die jouw woning komen bezichtigen.

• Het royeren van de hypotheek bij het kadaster. Dit moet gebeuren door een notaris. Er zijn grote verschillen in het honorarium dat de notaris hiervoor berekent, dus doe eerst navraag bij verschillende notarissen.

• Last but not least (letterlijk): makelaarskosten. Dit is de grootst kostenpost. De makelaar berekent over het algemeen 1% van de verkoopprijs van de woning als courtagekosten. Wordt je woning voor € 250.000 verkocht, dan is de courtage € 2.500. Deze kosten kun je echter besparen, hieronder kun je lezen hoe.

Zelf je woning verkopen

Hoe hoger de verkoopprijs van je woning, hoe hoger de courtage is die de makelaar berekent. Maar je kunt ook besluiten om zelf je woning te verkopen. Veel mensen kiezen voor een makelaar, omdat ze gewoonweg de kennis en expertise niet hebben om dit zelf te doen. Er is echter nog een andere optie, de verkoop van je huis aan een vastgoedinvesteerder. Dit biedt vele voordelen, hieronder meer over deze mogelijkheid.

Verkoop aan een vastgoedinvesteerder

De kosten voor het energielabel en het verkoopklaar maken van je huis kun je niet vermijden, maar die van een makelaar wel. En toch kan je huis dan op een deskundige wijze worden verkocht, namelijk door het te verkopen aan een vastgoedinvesteerder. Deze neemt werk uit handen. Hij regelt alles, maar berekent daarvoor geen kosten. Behalve de kostenbesparing, zijn er nog andere voordelen te noemen:

• De snelheid van de verkoop. De investeerder komt je woning bezichtigen en doet een bod. Staat dat bod je aan, dan kan de verkoop snel in gang worden gezet. Dit is vooral heel fijn als je gedwongen bent om je woning te verkopen of wanneer er een verkoop bij executie dreigt. Die kan op deze wijze worden voorkomen.

• De overdrachtsdatum. Ook al is jouw woning dan snel verkocht, dat betekent niet dat je er direct uit moet. Je kan zelf in overleg met de vastgoedinvesteerder de overdrachtsdatum bepalen.

• De optie om je woning terug te huren. Een voorbeeld: je vertrekt naar het buitenland en wil daarom je woning verkopen. Je wilt de zekerheid dat de woning verkocht is, echter je kan er niet meteen uit. Je hebt immers nog van alles te regelen met de emigratie en moet ook je spullen nog verschepen of verkopen.

Veel vastgoedinvesteerders kopen woningen voor verhuur en daarom kun je de woning na de verkoop nog enige tijd huren. De ideale oplossing! Een andere situatie kan zijn dat je het huis noodgedwongen moet verkopen, omdat je de hypotheek niet meer kan opbrengen. Dit is op zich al een heel vervelende situatie en daar komt bij dat je diep in je hart jouw geliefde huis helemaal niet wilt verlaten. Dan kun je ook je huis aan een vastgoedinvesteerder verkopen en het terughuren.

Samengevat kun je stellen dat zelf je woning verkopen kostenbesparend is en meer voordelen dan nadelen heeft.

 

Bedankt voor het lezen van deze informatieve blog op onze gemeente Zoetermeer website.